Evde ekmek yaptıkça ne kadar fazla insanın gerçek ekmek bulma konusunda muzdarip olduğunu fark ettim. Artık evimin mutfağı yetmiyordu...
Mutfak konusundaki yeteneğimi ilk üniversite yıllarımda, kendi başımın çaresine bakmam gerektiğinde fark etmiştim. Yoğun iş hayatımda yeteri kadar zaman yaratmak her ne kadar zor olsa da bulduğum her fırsatta, mutfakta yeni şeyler denemişimdir. Çocuklarımız da hayatımıza katıldıktan sonra, onların da sağlıkları konusundaki kaygılarımızın da etkisiyle mutfaktaki denemelerim daha ziyade sağlıklı besinleri nasıl üretebileceğimiz üzerine oldu. Tüm bunlarla uğraşırken ekmek meselesi kafamı çok kurcalıyordu. Geleneksel yöntemle sağlıklı ekmek yapabileceğimi biliyordum lakin uzun fermantasyon süreleri beni deneme yapmaktan alıkoyuyordu. Bu gelgitleri yaşadığım dönemde bir mucize oldu ve sosyal medyada Mutfak Kitap'ın hesabı karşıma çıktı. Gerçek ekmek konusundaki çalışmalarını bir müddet sosyal medya üzerinden takip ettikten sonra ilk bulduğum fırsatta tanışma fırsatını yarattım ve Mutfak Kitap benim deneme yanılma sürecimi en hızlı şekliyle aşmamda en büyük yardımı yaptı. Benimle paylaştıkları tecrübeleri neticesinde çok kısa sürede evde doğal ve gerçek ekmek yapabilir seviyeye ulaştım.
Ekmeğe olan bu aşkım çok kısa sürede o kadar büyüdüki artık kendi tüketeceğimiz ekmeğin yanında sevdiklerimiz ve dostlarımız için de ekmek yapar hale gelmiştim. Evde ekmek yaptıkça ne kadar fazla insanın gerçek ekmek bulma konusunda muzdarip olduğunu fark ettim. Artık evimin mutfağı benden talep edilen ekmekleri üretmeme yeterli gelmiyordu. Ufak bir artisan ekmek imalathanesi açma fikri ilk bu dönemlerde aklıma geldi. Konuyla ilgili fizibilite çalışmalarını yaptığımda ciddi bir problemin farkına vardım. Ülkemizde ekmek üretimi ağır şartlar altında izne tabidir. Ülkemizdeki yasal ortam ne yazık ki küçük imalathanelerde ekmek üretimi yapmanın önüne engeldir. Bu şartlar altında, küçük bir imalathane açarak insanları gerçek ekmekle buluşturamazdım. Bir karar vermeliydim. Ya vazgeçecektim ya da çok daha
ze bir yapı için kolları sıvamalıydım. Çekincem şuydu: Hali hazırda bambaşka bir sektörde faal bir iş yerim vardı. Gıda sektöründe yeni bir organizasyon için sarfedeceğim efor mevcut iş yerimi olumsuz etkileyebilirdi. Bu noktada dostlarım beni ziyadesiyle teşvik ettiler. Mevcut iş yerindeki mesaidaşlarım da özverili çalışmalarıyla gözümü arkada bırakmadılar.
Sakarya'nın Serdivan ilçesinde bir fırının devredilmek istendiğini duymuştum. Derhal iletişime geçtim. Kısa sürede devir şartlarında anlaştık. Tesisin durumu oldukça iyiydi. Tek problem tesis, endüstriyel ekmek imalatı için dizayn edilmişti. Tesisi kısa sürede gerçek ekmek üretebileceğimiz koşullar için revize ettik. Bu kadar büyük bir tesiste sadece kendi ürettiğim ekmeklerle ayakta durmak rasyonel değildi. Gerçek ekmek sevdalısı bir ekip oluşturmalıydım. Allah'ın yardımıyla çok kısa sürede tüm sevgisiyle gerçek ekmek üretmek ve insanlara ulaştırmak konusunda emeklerini esirgemeyen, 15 kişilik bir ekip olmuştuk. Gerekli eğitimlerimizi tamamladık. Artık gerçek ekmek dostu siz değerli müşterilerimize aşkla yoğurduğumuz ekmeklerimizi ulaştırmak için her gün sevgiyle çalışıyoruz.
Tufan BAHAR
Kurucu